Ei niin yllättävät ensilumet

Blogini laahaa varsin tyylikkäästi jäljessä tapahtumista, mutta kerrankos sitä...

Olin vajaa kuukausi sitten tuudittautunut ajatukseen, että autolla ei tarvitse ajaa mihinkään kauemmas, joten satunnaiset yöpakkaset eivät hetkauttaneet. Turha vaihtaa talvirenkaita alle kun syksy kuitenkin jatkuisi muutamasta pakkasyöstä huolimatta.

Yhtenä viikonloppuna sääennuste pääsi kuitenkin yllättämään. Yöpakkasten sijaan seuraavalle viikolle luvattiin päiväksikin pakkasta ja lunta. Ja tietenkin viikko jolloin ei olisi yhtään aikaa ylimääräiselle säädölle! Maanantaina varasin renkaanvaihdon heti tiistaille niin, että veisin Polon aamulla Autotarvikkeelle. Päivän mittaan sääennuste alkoi kuitenkin uhkaavasti näyttää siltä, että jos pahin skenaario toteutuisi, tiistaiaamuna tulisi räntää niin, ettei liikenteeseen olisi asiaa kesärenkailla.


Palattuani illalla kaverin luota kotiin päätin, että paras ratkaisu on viedä Polo Autotarvikkeelle saman tien, koska sääennuste oli edelleen uhkaava. Ei siis muuta kuin renkaat kyytiin ja menoksi. Kylläpä illalla löytyikin helposti parkkipaikka autoliikkeen pihasta! Paluumatka kävi iltalenkistä ja löytyipä matkan varrelta pari geokätköäkin.

Aamulla herätessä pahin lumiskenaario ei ollut toteutunut, vaan maa oli sula ja märkä. Hyppäsin pyörän selkään ja kävin viemässä auton avaimet liikkeeseen. Iltapäivällä jätin pyörän töihin ja kävelin hakemaan auton. Loppuviikkoa kohden sääennusteet näyttivät siltä, että pakkasta tule oikeasti ja perjantaina kenties luntakin. Minään muuna päivänä renkaidenvaihto ei olisi onnistunut, joten olin tyytyväinen että hoidin asian.


Perjantaiaamuna herättiinkin sitten talveen! Varovasti ajelin polkupyörällä töihin, sillä oli hieman liukasta. Aika monella kuului olevan vielä kesärenkaat alla, mutta tuoreilla nastarenkaillakin oli kuulemma ollut liukasta. Työpaikan läheiseen liikenteenjakajaan oli ilmeisesti ajanut parikin autoa, ei tosin meiltä töistä kukaan.

Kaunis valkoinen talvikeli perjantaiaamuna!

Poliisin mukaan puolella autoilijoista oli vielä kesärenkaat alla! Meiltäkin pari sankaria oli lähtenyt Helsinkiin kesärenkailla, vaikka sääennusteita lukemalla olisi voinut päätellä talvirenkaiden tarpeen... Jos haluaa riskeerata henkensä niin siitä vain, mutta liikenteessä on muitakin. Ja kyllähän ne peltikolarit vaikuttavat jollain tasolla kaikkien vakuutuksiinkin.

Omaa typeryyttä oli tuudittautua ajamattomuuden ajatukseen ja stressata sitten kun luvattiin yhtäkkiä enemmän pakkasia. Jos ei aja, niin miksei vaihda jo varmuuden vuoksi ajoissa, kun ekat pakkaset luvataan? Vähäinen ajo kun kuluttaa asfalttiakin vain vähäsen ja syksyllä kulutusvaikutus on kuulemma muutenkin kevättä pienempää. Ehkäpä muistan tämän ensi syksynä.

Ensilumi Polon päällä. Sai jo oikeasti harjata autosta lumia lauantaiaamuna.

Tunnisteet: , ,