Käsijarrun tärkeydestä

Minä en ymmärrä, mikä siinä on niin vaikeaa. Nimittäin käsijarrun käyttämisessä. En voi sietää sitä, että kun joku on siirtänyt autoani esimerkiksi huollon jälkeen, on auto pysäköity pelkän vaihteen varaan. Ilman käsijarrua auto nytkähtää inhottavasti kun siihen astuu. Myös työpaikallani olen havainnut, että monella auto hieman liikahtaa siihen istuessa tai ulos astuessa, mikä kertoo pelkän vaihteen varaan jättämisestä.

Itse olen alusta alkaen oppinut, että kun auto pysäköidään, kuuluu laittaa käsi- eli seisontajarru päälle ja vaihde ykköselle. Näin auto pysyy varmasti siinä mihin sen on jättänyt. Harvemmin auto tietenkään lähtee itsestään liikkeelle, vaikka käsijarrua ei olisikaan laitettu päälle. Pelkän vaihteen varaan pysäköintiin ei välttämättä silti kannata luottaa, mikä tuli todistettua viime syksynä...

Eräänä syyskuisena iltana mieheni pyysi minut parvekkeelle katsomaan, huomaanko näkymässä jotain outoa. Joku auto oli pysäköity kadun varressa olevalle parkkipaikalle niin, että koko keula ja vähän ylikin oli kadun puolella. Kadun varteen suunnilleen samalle kohdalle oli pysäköity toinen auto, joten katua pitkin ajavilla autoilla oli jo melko ahdasta päästä kulkemaan niiden välistä.


Mietimme, että ehkä kummallisesti pysäköidyllä autolla oli perässään peräkärry, mistä syystä auto ei olisi mahtunut kokonaan parkkiruutuun. Tämä tuntui kuitenkin epätodennäköiseltä, joten kaivoin esiin järkkärin ja kuvasin sillä tilanteen nähdäkseni paremmin, mistä on kyse. Kuvaa tarkastellessani huomasin, auton perässä ei todellakaan ollut peräkärryä, vaan toinen auto. Mitä ihmettä?


Tilanteesta kiinnostuneena nappasin kameran mukaani ja lähdin ulos katsomaan, mitä oikein oli tapahtunut. Kun pääsin ulos, paikalle oli ilmestynyt poliisiauto, joten en kehdannut kuvata tilannetta vaan kävelin vain pihan poikki. Näytti kuitenkin siltä, että kummallisesti pysäköity auto olisi vierinyt parkkipaikalle pysäköidyn auton perään. Parvekkeelta tarkkailin hetken poliisien puuhia, mutta siirryin sitten television ääreen.


Tv-ohjelman loputtua menin uudelleen parvekkeelle katsomaan tilannetta, mutta sekä kummallisesti pysäköity auto että poliisiauto olivat ehtineet lähteä. Koska halusin saada varmistuksen siitä, oliko auto todellakin vierinyt toisen perään, lähdin uudelleen ulos katsomaan, näkyisikö autoissa vaurioita. Näkyihän niitä. Kummallisesti pysäköity auto löytyi pihaan pysäköitynä perä komeasti rutussa.


Vierineen auton perän kohdalta pihasta suoraan tielle katsottuna näkyi punainen auto, jonka perään auto oli pysähtynyt. Koska piha on jonkin verran korkeammalla kuin tie, saa auto ilmeisesti ihan hyvin vauhtia, jos se jostain syystä lähtee paikaltaan vierimään.


Valitettavasti punainen autokaan ei ollut säilynyt ehjänä törmäyksestä, vaan senkin perä oli ottanut osumaa. Vihreän auton suuremmat vauriot johtuivat varmasti punaisen auton peräkoukusta, joka on ottanut vastaan törmäyksen suurimman iskun.


Mielestäni on hyvin epätodennäköistä, että vihreässä autossa olisi ollut käsijarru päällä ja se olisi silti valunut pihasta tien yli punaisen auton perään. Auton omistaja sai sen nyt kokea kantapään ja kukkaron kautta. Niinpä tähän voikin vain todeta, että muistetaan käyttää sitä käsijarrua!

Tunnisteet: , ,